Pages

19 Eylül 2012 Çarşamba

Higgs Bozonu: Tanrı Parçacığı

 

Aman yarabbim bu da nedir :) Higgs kim ola bozonda ne acaba?
 
Higgs Bozonu aslında evrenin nasıl birarada durduğunu bize açılayacak olan evren yapbozunun kayıp parçası imiş.Tanrı!?! parçacığı da nereden çıktı şimdi.Fizik anlaşılmaz ve zor olmak zorunda mı?
 
Tanrı Parçacığı nedir? Ne işe yarar? Bulunca elimize ne geçer? Bulmasak Olmaz mı?
 
Dünyada bu keşfin heyecanı ile yaşayan (hatta uykusuz kalan) bir kesimin varlığı yanında birçok kişi de (özellikle de ülkemizde) bu keşfin ne işe yarayacağını, neden bunun için uğraşıldığını ve neden bu kadar büyük paralar harcandığını merak ediyor.(doğal olarak) Tabi onu bulunca hayatımız daha bir anlamlı mı olacak yeni birşeyler katacak mı bilemiyoruz ama tüm bu sorulara rağmen yine de ilgili ilgisiz duyan şahsı münhasırlar hemen hemen “nedir bu parçacıklar. önemli bir şey mi kaçırdım?” diye sormuştur kendi kendine.
 
Basitçe açıklamaya çalışalım.
Madde moleküllerden yapılmıştır; moleküller atomlardan; atomlar ise santimetrenin yüz milyonda biri boyutunda bir elektron bulutu ve bu bulutun 100 binde biri büyüklüğünde bir çekirdekten ibaret. Çekirdek proton ve nötronlardan oluşuyor. Her proton (veya nötron) bir elektronun 2 bin katı kütleye sahip. Bu, çekirdeğin neden bu kadar küçük olduğunu açıklıyor. Daha derine indiğimizde kuarklar ve gluonlar denen tuhaf parçacıklarla karşılaşıyoruz. Burası belirsiz bir bölge
 
Tamam tamam şaka yaptım (: derine inmeyeceğim.
 
Kuarklar gerçekten de en küçük parçacıklar mı yoksa başka parçacıklardan mı oluşuyor? Önceleri elektronların temel parçacık olduğu düşünülüyordu. Amma velakin evdeki hesap çarşıya uymadı :D Tüm bunlara rağmen parçacıkların neden kütleye sahip olduklarını bilmiyoruz. Kütle neden bu şekilde ve neden oranları bu kadar? Bilim bu soruya cevap veremedikçe maddenin yapısını biz garibanlarda anlayamıyoruz hal böyle iken.
 
Nedir bu Tanrı Parçacığı?
 
Higgs Bozonu Tanrı parçacığı olarak adlandırılıyor çünkü o olmadan fiziğin geri kalanı açıklanamıyor. Bilim insanlarına göre 13,7 milyar yıl önce gerçekleşen Büyük patlama ile yaratılan evrenin varolması (en azından bildiğimiz şekilde var olması) Higgs parçacığının varlığını gerektiriyor.
Bilimsel teoriye göre bu parçacık evrenin yapıtaşlarını oluşturan maddenin en küçük birimlerinde biri. Bu parçacıklar birbirleri ile etkileşime geçerek doğanın fiziksel varlığının bildiğimiz anlamda gerçekleşmesini sağlıyorlar. Ancak bunlardan biri bilim tarafından henüz gözlemlenemedi.
 
Higgs bozonu:
 
Varlığını 1964’te aralarında Peter Higgs’in (yukarıdaki amca) de bulunduğu 6 kişilik bir bilim ekibi önermiş.Nasip Higgs amcanınmış ismi o kapmış :)
 
Bilim insanlarının beklediklerinden çok daha farklı sonuçlar elde edeceklerini düşünmelerine rağmen, eğer bulunursa bu modeli kanıtlamak yolunda büyük bir adım atılmış olacak. Diğer taraftan bu parçacığın var olmadığı kanıtlanırsa evreni anlayışımızın tekrar gözden geçirilmesi gerekir. Fakat Higgs bozonunun varlığına inanmayanlar da yok değil. Ünlü fizikçi Stephan Hawking bunlardan biri. Hatta Hawking bu parçacığın var olmadığına dair 100 $ bahse bile girmiş.(komik olmuş ama neyse kendileri benden daha iyi bilir kaç $ bahse gireceğini)
 
Tamam da bozon ne?
 
Efendim o da çok mübarek.Kuantum mekaniğinde tüm atom parçacıkları 2 gruba ayrılıyor.
 
1) Fermiyonlar (elektronlar.protonlar,nötronlar,quarklar vs....)
2) Bozonlar(fotonlar.guluonlar vs...)
 
İşte bizim bozon Cern'de canla başla yüzlerce fizikçi tarafından aranıyor.
 
EEEEE de niye Tanrı Parçacığı demişler o zaman
 
Burası çook trajikomik :) :) gerçekten.Şimdi bu fizik camiası canla başla çalışıyor dedikya az zaman uz zaman adamlar 50 yılını bozona vermiş elinde bozona dair net bi şeycikler yok :( Ama yılmak yok hala azimle çalışıyorlar.Leon Lederman adındaki deneysel fizikçi amcamızda bu canla başla çalışanlardan.Amcamız bozona dair çalışmalarını "Goddamn Particle" (Tanrının Belası Parçacık) adlı kitabında topluyor.Kurnaz editörde kitap daha çok satsın diye Tanrı Parçacığı diyor :D
 
Benden bu kadar bilimsel bilgi için;
 
 
Belgesel için;
 
 
Efendim bu arada parçacık bulundu diye dedikodular ve bolca makaleler var.Molla gooogle'dan göz atarsınız:D

0 yorum:

Yorum Gönder

 

(c)2009 biraz biraz. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger