Pages

23 Eylül 2012 Pazar

Uzaklar 1 (MARAKEŞ)

(Kırmızı Şehir - Morocco)

   Fas deyince ilk akla gelen şehir olan, Marakeş oldukça ilginç bir şehir.Afrikanın ve hatta Dünya'nın en faal şehirlerinden.
   Adımınızı ilk attığınız yer tam bir keşmekeş meydanı olan Cema Ül Fena meydanı.Burası sanki daha bügüne gelememiş de 50-60 yıl öncesinde takılı kallış bir meydan. İnsanların kıyafetleri, eski görüntülü dükkanlar, meydan satıcıları ile telaş içindeki alan, akrobatlar, hikâye anlatıcıları, dansçılar ve müzisyenler ile dolu.Sokakları ise yiyecek satıcaları ile kocaman bir açıkhava restoranı görünümünde.
   Halkı berberiler oluşturuyor ve cellabe denen uzun elbiselerden giyiniyorlar.Bunların siyah olanının pek ürkütücü göründüğü söylentiler arasında ve yanınıza gelip haşhaş ya da kına saatmak isteyebilirler :) (Ayna'da görmüştüm adam yere çökmüş Saim Abi'ye elinde bir bardakla kına uzatıyordu ki zabıtamsı bi şey gelince kınayı koyup kaçmıştı) Sakın korkmayın dilencilik ya da sarkıntılık etmezler(araştırdım huy edinmemişler bu tarz olumsuz davranışları)
   Dar sokaklarda özellikle akşam üstü güneş ışıkları evlerin üzerine düştüğünde ortama muhteşem bir kızıllık hakim oluyor. Bunun nedeni binalarda kullanılan kızıl toprak. Evlerden sokaklara yansıyan ışıkla her yerde kızıl bir görüntü oluşuyor.Evlerin enteresan mimariside bu güzel kızıllığa ayrı bir hava katıyor.Bu nedenle şehrimizin bir adı da kızıl şehir.
  
   Özellikle surlarla cevrili olan eski şehir merkezinin her bir noktasi görülmeye değer. Kapali carşi, misir carşisi karişimi olan harika dar sokaklar kurulu.
(Fakat deve derisi sebebiyle pazarlari pis kokarmış.)
   Bu sehirde dikkat edilmesi gereken en önemli nokta ise hiç bir fiyatin gerçek olmadiği.(Bizim perşembe pazarı.)Bu çok pahali denen ürünler dahi en az yari fiyatına inebilme kapasitesine sahip.(dolandırıcılar)

   Cema Ül Fena meydanında 67 metrelik minaresi ile 800 yıldır meydanı seyreden Kutubiye Cami (şehrin  simgesi) ilk merak ettiklerim arasında.Bir başka yerde Bahia Sarayı. Gerçi Fransızların saraydaki değerli eşyaları kaçırdığı söyleniyor.(ne menem bir şey bu millet)

   Cema Ül Fena  meydanından sonra görülecek yerler arasında Majorelle Bahçesi ve Menara Bahçeleri sayılıyor.Majorelle Bahçesi başlangıçta bir Fransız ressam tarafından satınalınıp güzel bir bahçe haline getirilmiş. Ressamın ölümünden sonra ünlü modacı Yves Saint Laurent, zaten halka açılmış olan bahçeyi 1980 yılında satın alarak yeniden düzenlemiş ve bugünkü haline getirmiş.
NOT1:Ama yide de ben buralarda yaşayamam :) gezip görsem yeter benim gönlüm başka yerde :D
NOT2:Daha önce gidip görmedim belgesel, makale ve azıcıkın kulak duygusu bilgi ile yazılmıştır :)
Kutubiye Cami:
  
 

 Bahia Sarayı:
 Ünlü Majorelle Bahçesi:
  

0 yorum:

Yorum Gönder

 

(c)2009 biraz biraz. Based in Wordpress by wpthemesfree Created by Templates for Blogger