Ben
oldun olası keki ve türevlerini severim. Hiç ağzımda büyümez, yutmakta
zorlanmam ve çayla oluşturduğu o birliktelik bana lezzet ötesi duyguları da
beraberinde :)
“Duygular
mı getirir dedi bu kız” dediğinizin farkındayım efendim. Evet duygu, düşünce,
fikir, zikir inanın hepsini koca bir kek dilimi sağlayabilir. Küçüğü de sağlar hiç
fark etmez.
Kek serüvenim ne zaman başladı bilmiyorum ama duygularımın kabarması nasıl
ortaya çıktı biliyorum. Çok acıktığım ve yorulduğum günlerden bir gün (m.ö.
1500’lü yıllar) İstanbul trafiğinde yeterince kalmış, yürüme faslında da ıslanmış
vaziyette yengeme gitmiştim. Aaa o da nesi, birisi üç dilim havuçlu kek
göndermiş (kim bilmiyorum). Biz onu afiyetle yedik. Yengem her zamanki gibi
beni sardı, sarmaladı hem karnımı hem de gönlümü doyurdu. Kekin gönderildiği
asıl kişi yiyememişti sanırım :)
İlk kek ya da kurabiye çalışmamın (tam olarak neydi hatırlayamıyorum) içine un koymayı unutmuştum ve fırında ısınan malzemelerin köpürmesini izlemiştim. Annemlere sürpriz yapacaktım bana sürpriz oldu. Meğerse arka sayfada aldığı kadar un yazıyormuş. Annemler gelmeden apar topar ortalığı toparlamış, tanımlanamayan o köpük huzmesini çöpe atmıştım:)
Gönül
dostum, bana ziyarete geldiğinde bir kalıp havuçlu keki oturup
bitirmişliğimiz de vaki. Sakin olun dostlar bu konuya girmeyeceğim. Lakin anlaşıldığı üzere kek anım bir hayli çok.
Buyurun
kekimizin tarifine geçelim;
Havuçlu Tarçınlı Cevizli Kek
Tarifi
Malzemeler
2 yumurta
1 su bardağı şeker
2 su bardağı rendelenmiş havuç
1 su bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
2 su bardağı un
1 adet kabartma tozu
1 su bardağı şeker
2 su bardağı rendelenmiş havuç
1 su bardağı ceviz
1 tatlı kaşığı tarçın
2 su bardağı un
1 adet kabartma tozu
Hazırlanışı
Önce yumurta ve şeker çırpılır. Havuç ve ceviz eklenip
karıştırılır. Tarçın eklenir. Un ve kabartma tozu eleyerek eklenecek.
Margarinle yağlanmış ve un serpilmiş kalıba kek dökülür. Kalıp 3 kez tezgaha
vurulur ki hava kabarcığı kalmasın. 180 derece fırında ilk 20 dk.açmadan
pişirilir. Yaklaşık 25-30 dk.sürüyor. Fırına göre tabi. Fırından hemen
çıkarmayın. Kapağı hafif açık bırakın kek ılısın.
AFİYET OLSUN
1 yorum:
Anneme yazıyı okudum, sürpriz keke güldü güldü...sonra "Neydi o ya bir de mercimekli köfteye benzer bir şey yapmıştın. Epekşi yiyememiştik" dedi."Canım üzülme şimdi iyi yapıyorsun" da diyebilirdi.
Yapacak bir şey yok benim annem böyle :)
Yorum Gönder